maandag 19 februari 2007

Weervrouw Sabine Hagedoren: "Zon, maak dat je wegkomt!"

Sabine Hagedoren is een vertrouwd gezicht op het TV-scherm. Al 7 jaar is ze weervrouw bij de VRT. Op radio en TV vertelt ze ons alles overzon, wolken, regen en wind. Het weer is in ons land nogalwisselvallig. Sabine Hagedoren is dat niet. Het mag vriezen, regenen,onweren... Sabine blijft zonnig glimlachen. Wablieft sprak met haar.Een mooie zomer beloven kon ze niet. Erover vertellen wel.
Wablieft: Maak je zelf de voorspelling van het weer?
Sabine Hagedoren: Nee. Ik maak wel de tekst van het weerbericht. Voorde voorspelling zelf ga ik langs bij de weerdienst KMI. Ik bekijk ersamen met de weersvoorspeller de weerkaarten. Hij maakt de voorspelling. Maar meestal zie ik zelf ook welk weer het zal worden.Ik volg het immers al jaren van dichtbij.

Soms verandert het weer niet. Hoe hou je het weerbericht danboeiend?In België is het weer toch bijna elke dag anders? Sabine Hagedoren: (lacht) Een hele week regen wordt natuurlijk wat saai. Maar je vindt er wel iets op.We brengen ook meer dan alleen het weer. We hebben het bijvoorbeeldook over ruimtevaart. Of we volgen de ooievaars van Planckendael inhet zuiden. Of we tonen een orkaan ergens anders in de wereld.
Houden mensen rekening met het weerbericht?Dat denk ik wel. Mensen vragen ons soms wanneer ze best een dagverlof nemen. Ze willen weten op welke dag de zon zal schijnen. Zelfhou ik er ook rekening mee. Bijvoorbeeld als ik in de tuin moetwerken.

Zijn mensen soms boos als het weerbericht fout was?
Sabine Hagedoren: Hoezo? Is het weerbericht ooit fout? (lacht) Nee, boos zijn mensendan niet. Toch zeggen ze er vaak iets van. Zelf sakker ik ook weleens. Soms hebben we regen voorspeld. En dan sta ik op en zie ik dezon! "Verdorie, zon, wat sta je daar te blinken?" zeg ik dan. "Maakdat je wegkomt!" (lacht) Vaak moet je gewoon wat wachten. Wolkenblijven soms langer hangen dan voorzien. Of ze komen wat vroeger danverwacht. Er zijn ook verschillen van streek tot streek. Somsvoorspellen we buien. En achteraf verwijten mensen ons dat er geenbui geweest is. "Buien zijn plaatselijk, je hebt dus geluk gehad",zeg ik daarop. "Zo heb je altijd gelijk!" zeggen ze dan. (lacht)

Heeft de kust in de zomer ander weer dan het binnenland?
Sabine Hagedoren: Aan de kust is het wat koeler dan in het binnenland. Dat komt door dezee-bries. De zon schijnt er wel vaker. Toch klagen cafébazen aan dekust soms over ons. Ze vinden dat we te vaak slecht weer voorspellen.Maar zo mag je dat niet zien. We voorspellen gewoon het weer dat weverwachten.

Hoe warm is een gemiddelde zomer in België?
Sabine Hagedoren: Het gemiddelde voor juli op de middag is 21 tot 22 graden. Dat is hetgemiddelde op het KMI, vlakbij Brussel. Maar in de Kempen is het in de zomer meestal nog wat warmer. Dat komt door de zandgrond. Hetwarmte-record komt ook uit de Kempen. Dat was op 3 augustus 1986. Hetwas er toen 37 graden!

Het weerbericht waarschuwt soms tegen de zonnestralen. Mogen mensen dan niet meer genieten van mooi weer?
Sabine Hagedoren: Natuurlijk wel. Maar vaak zie ik in de zomer mensen zo rood als eenkreeft. Het is dus nodig mensen te wijzen op het gevaar van te veelzon. Je moet gewoon een beetje oppassen. Ga bijvoorbeeld niet op demiddag de tuin omspitten. Doe het in de voormiddag. 's Middags kun je beter wat rusten. Dat doen mensen in het zuiden ook. Dat is gezond en aangenaam.

Jullie waarschuwen ook tegen ozon in de lucht. Wat is dat?
Sabine Hagedoren: Ozon is een gas dat in de lucht zit. Bij warm weer kan er teveel ozonin de lucht zitten. Dat komt door de vervuiling. Mensen die moeitehebben met ademen, hebben last van die ozon. Zij kennen het gevaarvan ozon. Als wij ervoor waarschuwen, doen ze het kalm aan. Wie gezond is, zal van ozon weinig last hebben.

Welk weer heb je zelf het liefst?
Sabine Hagedoren: Ik hou van afwisseling. De zon mag vaak schijnen. Maar het mag nietwarmer dan 25 graden zijn. Het moet ook af en toe regenen. Dat is goed voor de plantjes in mijn tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten